Sunday, July 28, 2013

kembara alam

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 11:47 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum..

ok korang semua suka tak aktiviti outdoor? kalau aku.. memang la aku suka.. kalau kat UPSI nun korang kena ambil kokurikulum 6 jam kredit.. so bahagian sukan aku ambil kembara alam.. 
sapa yang suka nature macam aku memang suggest la amik kembara alam (padahal saje nak amik subjek ni sebab tak pandai main sukan lain a.k.a kaki bangku) 
hahaha... shuhhhh...

so aku dah amik kembara alam ni masa semester 3.. 
untuk lulus dan mendapat A subjek tersebut, weolss kena pergi 3 kem yang berasingan..
 so masa time aku, weols kena pergi sungai samak kat tangjung malim dari malam sampai pagi untuk kem yang pertama. kem yang kedua aku kena naik gua kandu dan kem ketiga aku kena caving jugak.. tapi kat gua tempurung pulak..
 so meh sini aku nak cerita pengalaman aku join this program.. memang best la.. sebab macam-macam experience aku dapat.. nak caving bukan senang nokk.. 
macam-macam skill korang kena ada.. yang aku ingat la lecture aku pesan kalau nak caving kena pakai pakaian yang tebal sikit.. yang tak mudah koyak.. 
ye la kan takut tengah caving ada bunyi krakkk kan.. tengok-tengok seluar korang koyak.. huahua.. lagi satu ada 2 benda yang paling penting time korang caving, iaitu trail food dengan head lamp.. 
yang ni penting.. gua tu kan gelap gelita.. kang merabe-rabe kalau takde head lamp.. 
lepas tu trail food korang kena ada.. tak kiralah enrgy bar ke or whatsoever la.. sebab bila kita da masuk gua kita tak taw bila kita akan keluar..
 so kat situ time korang da lapar letih at least korang ada enrgy bar untuk gain balik energy korang.. 
ehh actually gua kandu dengan gua tempurung dokekk je..
 kat area gopeng nun.. tapi 2 jam jugak la dari tg malim.. 
so meh ak tayang gamba...

kem 1 : Sungai Samak





kem 2 : Gua Kandu









kem 3 : Gua Tempurung






















last but not least.. kat atas ni la lecture aku...  macam garang kan? tapi memang garang la sikit.. hihiihih

oklah bye. :P



Thursday, July 25, 2013

### pot pet

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 12:32 AM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum..

hye uolsss.. sihat ke idok? it has been a long time i tak update kan.. tapi tak la lama sangat ken.. mihmih... pejam celik pejam celik dah 15 hari kita puasa kan... semoga iman dan amal semakin bertambah ye dak.. aamiin...

tak taw la nak cerita apa kat sini.. eh aritu masa ari selasa aku kena cerry berry... waduhhh... mmg best sangatttt... T___T... tak berkudrat aku hari tu.. terbaring je atas katil.. solat pun lambat-lambat.. dasar femfuan... hihihi.. ha lepastu hari isnin faiz datang hantar macaroon.. dia buat sendiri tu.. semangat gila.. kalau aku.. memang idok le kannn.... hihihiih....

ehh tak taw la nak cerita apa lagi..
oklah bye.. mihmihmih

Wednesday, July 17, 2013

wordless wednesday

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 10:51 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
Ya Allah, jika ini ramadhan yang terakhir buatku,
 jadikanlah ia sebuah ramadhan yang sungguh bererti buat diriku.. 
Ameen

kami buddyz tak kan terpisah....

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 2:29 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum..

korang semua mesti ada buddyz kan? tak kisahlah time sekolah rendah ke menegah ke or zaman universiti.. macam tu jugak aku... aku ni jenis ramai kawan lelaki dan rapat dengan mereka berbanding kawan perempuan time sekolah-sekolah dulu.. kalau ada pun seciput aje... tapi benda ni dah jadi berbeza bila aku dah masuk alam universiti.. aku dah jadi lebih ramai kawan perempuan.. and mereka-mereka ni lah yang pernah jadi housemate aku.. jadi sebagai tanda persahabatan.. harini aku nak update pasal mereka-mereka yang dicintai ini.. mihmihmih...




1st : NurulHusna bt Abdullah...
dia ni 1st roomate aku dari sem 1 sampai sem 3... orang kelantan.. dia ni jenis lemah lembut and sopan je... stok-stok wanita ayu gitteww... budak ni rajin ok.. aku yang stress duduk satu bilik dengan dia.. yela tengok dia sibuk belajar dan buat asignment tapi aku sibuk main game...  gila kau tak rasa tercabar? mueheheh... tapi sekarang dia dah tak tinggal dengan aku sebab dia dah jadi warga UKLK or bahasa yang lebih mudah difahami dia dah duduk rumah sewa and tak duduk kolej lagi....





2nd : Nur Emilia bt Zulkafli
makcik ni pun orang kelantan jugak...yang ni aku panggil kak emy.. sebab apa? sebab dia tua setahun dari aku yang comel nih.. hikhikhik.. aku dari sem 1 sampai sem 4 ni serumah dengan beliau.. dan masa sem 4 kak emy nih jadi roomate aku.. memang best la kawan dengan dia.. kalau aku ajak buat idea gila je mesti cecepat je dia approve.. pernah ponteng kelas same-same and dia bagi peluang kat aku dengan faiz dating time faiz datang TM.. pandai dia cover line.. muahahaha... ingat lagi masa sem 2, aku ajak dia pegi KL.. pukul 10 pagi kitaorang pergi, pukul 10 malam baru bertolak balik.. hahaha... masa tu kitaorang tengok wayang cerita madagascar.. nak hilangkan tension punya pasal.. lepastu malam-malam jalan kaki dari pudu pergi bangunan sultan abd samad.. kenangan manis tuh... ehehehe...





3rd : Nurul Huda bte Lit
ha yang makcik ni, aku dah sekelas dengan dia dari sem 1 lagi.. tapi sem 4 ni baru la rapat.. sebab sem 4 ni aku baru tinggal serumah sekali dengan dia.. aku rasa makcik ni la yang paling baik pernah aku jumpa.. semua orang dia anggap kawan walaupun sesetengah orang cari pasal dengan dia.. aku respect sangat bab ni... disebabkan beliau tinggal di Ipoh dan sangat la dekat dengan TM berbanding kitaorang ni, jadi setiap kali dia balik Ipoh mesti time nak balik TM tu dia datang bawak makanan.. jimat duit kitaorang.. muahahah... sem 4 aritu sambut befday dia kat kolej.. kebetulan time tu kitaorang semua ada.. jadi ape lagi kan.. selain itu, makcik ni tabah orangnya.. even banyak benda dah berlaku dalam kehidupan dia, tapi dia tetap terima walaupun susah.. nampak kecik jeorangnya tapi dialah yang paling tabah diantara kami selain kak emy...






4th : Siti Fazira bt Yusof
hoihoi.. aku suka makcik ni... sebab? sebab dia satu kepala dengan aku dalam certain-certain benda.. kitaorang ni kira sehati sejiwa la.. walaupun aku suka korea, dia suka hindustan tapi kami tetap buddyz.. mihmih... aku kenal makcik ni sama macam huda dari sem 1.. tapi kenal gitu-gitu je laaa.. takdelah sampai nak bertepuk tampar time tu.. tapi masa tu dia rapat dengan kak emy sebab dia satu kelas dengan kak emy.. aku rapat dengan makcik ni pun masa sem 3.. tapi weolss very-very close start sem 4.. makcik ni baik woiiii.. masa aku sem 3 kan aku duduk rumah sewa.. pastu hujung minggu je aku lepak rumah diorang kat kolej.. sanggaup tu amik dengan anta aku... thanks babyhhh... i love u.. muahahah... start sem 4 ni kitaorang bertambah rapat sebab pemikiran kitaorang hampir sama... suka merayap/travel.. pastu suka buat kerja gila.. n banyak lagilah.. pernah pergi KL 2 kali dalam masa seminggu.. lepastu pergi lumut pun salah satu kerja gila kitaorang.. hikhik

p/s : thank korang sudi jadi kawan baik i... hope our friendship will remain forever... dhea hashim sayang una, k.emy, era, huda.... ehh kenapa kawan-kawan i ni orang kelantan? taw tak i org JDT... muahahahah... i love u sayang-sayangku...

Wednesday, July 10, 2013

pengalaman bersahur dan berbuka..

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 6:57 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum..

hai uolsss.. macamana dengan 1st day puasa? dengar cerita ramai yang tumbang? maklumlah sekarang cuaca kat malaysia ni kan panass... huhu

cerita pasal puasa ni, aku teringat la kenangan-kenanga puasa aku dari kecik sampai besar... kat rumah aku ni kalau bersahur memang sharp pukul 4.30.. 
mesti korang kata cepat sangat kan..
 tapi family aku ni makan macam puteri gunung santubong uolsss... lemah lembut kemain.. 
kang sahur pukul 5 dapat beberapa suap je..tapi aku tak la.. 
maklumlah penggila makanan.. mihmih..
 lagi satu kat rumah aku ni jenis kalau kau datang bendera jepun (pms) pun kau kena bangun sahur walaupun keesokan paginya kau melantak satu periuk kat dapur... 
memang mak babah aku train dari awal.. 
mak aku cakap walaupun tak puasa kite tetap kena hormat bulan puasa kan.. hormat orang lain yang berpuasa...
 so memang wajib la bangun sahur sebulan tu... 


time berbuka pulak lain ceritanya... 
disebabkan rumah aku sebelah masjid and masjid ni pun ada sediakan bubur lambuk sempena bulan ramadhan, maka muka akulah yang tercongok lepas asar kat dapur masjid untuk ambil bubur lambuk..
 yela, selama sebulan ni lauk berbuka babah aku memang bubur sajerr...
 lepastu tambah sikit ikan kering dengan sambal belacan, pergh meletopsss...
 tapi kadang-kadang aku belikan jugak babah aku ni beriyani kambing.. 
yela babah aku ni ada kencing manis.. so kalau puasa kan paras gula turun..
 tu yang aku kadang-kadang belikan dia kambing...
 fvourite la katakan.. selain tu, family aku ni kalau berbuka memang takde nasi lauk pauk ok.. 
sebab tu makanan sahur.. weolss lebih selesa makan nasi lemak ke, mee goreng ke, roti dengan kacang dal ke.. kira satu juadah je.. 
sebab family aku ni kurang sikit melantak time berbuka tapi melantak banyak time sahur.. 
weolss lebih pentingkan air waktu berbuka.. maklumlah.. dahaga lebih... 

lepas berbuka semua, solat maghrib pastu lepak2 kejap then terus pergi masjid buat isyak dengan terawih..
tahun lepas aku puasa cukup sebab pms aku datang masa hari raya kedua..
tahun ni awal-awal lagi dah kena.. 
takpelah ad hikmahnya...
hohohoh

so macamana pulak dengan pengalaman bersahur dan berbuka korang?

Tuesday, July 9, 2013

happy ramadhan kareemm

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 11:44 AM
Reactions: 
0 comment Links to this post

happy ramadhan kareem to all my dearest reader..
may Allah grants us with strong iman and health...

p/s : rasa sebak la pulak... :(

Monday, July 8, 2013

kerja baru

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 4:30 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum uolsss...

yeahh lagi dua hari nak puasa kan... lepas tu raya.. konfirm semua orang dah pakat-pakat tengah kemas rumah kenn.. ye la nak buat time bulan puasa nanti confirm tak larat kan..

ehh nak cerita ni.. actually, aku kan cuti sem ni 3 bulan.. lame gila oke.. aku dah plan baik punya nak kerja masa cuti ni.. siap suruh member baik aku tolong carikan kerja and aku dah dapat kerja yang kawan aku carikan tu.. last-last time aku cakap dengan mak ayah aku boleh mereka reject permintaan aku.. phewww... 

aku : babah, orang nak kerja boleh tak.. lap dapat carikan orang kerja.. dekat je..
babah : nak kerja ke? kang nant klu mak dengan babah nak jalan-jalan kang kena tinggal camne?
aku : abistu tak boleh la ea?
babah : tak payah lah kerja... tolong cat rumah ni.. babah nak cat sorang-sorang tak larat...
aku : alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........
babah : nanti babah bagi la kamu elaun... 
aku : ok setttttt.....  muka terus berubah ceria... dasar perempuan.... hahahahah

esoknya trus zasss pergi kedai cat..
 sebab aku yang nak cat jadi aku yang pilih calour..
 aku pilih warna maroon, hibiscus and oren.. kalau tak cantik pedulik hape.. 
sebab dimata aku cantik warna camni..
 baru ada ong bak kata orang cina..
 hahahah


so kerja mengecat ni start 3 minggu lepas tak silap aku.. sebab tu blog ni diabaikan.. maklumlah.. busy uolssss... so sekarang ni alhamdulillah kerja aku dah settle.. tinggal nak cat pagar je. tapi sebab nak puasa dah.. aku pospone.. gila ko nak cat time puasa? walaupun aku muda remaja tapi energy macam nenek kebayan uolss... T_____T.. 

ok jum tengok gambar hasil aku cat.. eh ada abang aku jugak cat.. yela aku kan rendang yang berbuah.. rumah aku ni tinggi menggile.. acane aku nak catnya walaupun pakai tangga tetap tak sampai nyah... hikhikhik

actually cat je yang da siap... bab sental-sental cat yang tumpah kat lantai tak buat lagi uolss.. gini la gayenya kalau excited terlebih... mihmihmih.. so korang tengok sebelah mata je la yerk yang kotor-kotor kat lantai tu..











ni pandangan hdapan.. kan ada bahagian siling yg catnya terkupas kan.. aku nak buat tak sampai uolss.. tunggu abang aku balik nant baru cat sillen kat siling tu...





ni bahagian kanan rumah yang menghadap masjid.. pergh kecah gila lantai.. masa cat ni abg aku yang duduk jb balik.. 
tu yang dia cat.. yang tak cantik tu abang aku la yang cat.. hahahha...
kat lantai tu berkecah sebab anak sedara aku sibuk nak cat jugak.. last-last tumpah kat lantai...
akhirnya aku yang sedih sebab aku yang kena sental lantai ni nant...
T____T




yang ni bahagian kiri rumah.. cat jugak yang kat tiang-tiang batu tu..


|
|





yang ni bilik aku pulak...
aku cat sendiri jugak.. alhamdulillah settle kat bilik ni...




almari ni bersepah sebab tak kemas lagi.. hikhikhik



oklah tu je.. 
byeee :P

Thursday, July 4, 2013

pilihan bercuti

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 11:11 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum

aku kalau pergi bercuti selalunya family aku suka tempat-tempat peranginan yang sejuk-sejuk macam cameron highlands, genting highlands o fraser hills.. 
nak pegi overseas tak mampu lagi ye dak..
doakan la aku or adik-adik aku ke dapat further study kat overseas.. dapatlah merasa nanti pergi luar negara... mihmihmih.,
aku kalau nak dikira tahun ni dah banyak kali jugak pegi cameron tu dengan genting highlands.. 
tiap-tiap tahun family aku akan pergi cameron highlands..
 genting highlands pulak macam rutin la family aku pergi kalau family aku datang kl lepak rumah kakak aku kat bukit beruntung tu... 
yela bukit beruntung dengan genting kan dekat.. around 1 hour dah sampai daaa... 
selain tu,
 alhamdulillah tahun lepas dah sampai sarawak.. 
tahun ni tak boleh jalan sebab adik-adik aku amik periksa PMR dengan SPM..
 so tangguh dulu..

tapi berbeza dengan family faiz.. family diorang kalau pergi bercuti suka pergi pulau.. 
yela dulu kan encik Faiz tinggal kat mersing...
 so dekat la dengan jeti nak pergi pulau.. 
macam aku ni.. bercinta nak pegi pulau-pulau ni... jauh gila... si encik Faiz ni boleh dikatakan semua pulau dia dah pegi macam Langkawi, Tioman, Sibu n lain-lainlah....
sekarang ni encik faiz duk berzikir kat telinga aku yang nak ajak aku pegi Krabi kat Thailand nuh naik sem nanti...
 nak pergi tu memanglah boleh.. tapi tak kan kita 2 org je..
 kang kena sambar petir acane? takpelah.. kumpul duit dulu.. nanti kita pergi honeymoon sana eik... ahahah...

1st genting highlands... pergi dengan satu family....







2nd genting highland.. pergi dengan kakak and abang saje.. mihmihmih













 

its all about me Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting