Thursday, July 28, 2016

pengalaman bersalin...

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 1:26 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum!
haii uolss.. i missss my blog.. its has been a long long long time ago i didnt write anything here.. hahaha.. da bersarang blog ni.. setahun up entry only 3 or 4.. up entry time awal tahun, tengah tahun and end year.. nampak naww sibukk.. ape yg sibuknya pun ntahh.. kihkih gelak sopan..

ohh btw before ni kan i ada cakap yang i pregnant and now alhamdulillah dah selamat melahirkan baby boy on 24june yang lepas.. i nak cerita pengalaman bersalin so that after twenty year kalau i lupa i boleh baca balik blog i.. hahaha..

pengalaman pregnant for first time ni memang agak kekok sikit.. yelah i tak ada pengalaman langsung yeaa even jaga anak buah pun tak pernah.. hhhmm.. i masuk hospital fourth time ok.. ahaha.. memang untill now kena jadi bahan gelak laki i je.. yelah i mana tahu sakit contraction tu macamana.. i takut terbersalin je without sakit2.. manalah taw kan.. bahaha..

ok first time masuk hospital masa 35weeks.. i masuk hosp haritu sebab takut ada leaking ketuban sebab i rasa macam ada keluar something but not sure keputihan or ketuban.. tapi on that time memang ada sakit sikit kat perut start dari tengahari.. tapi sebab sakit nya tak kerap so i biar je la.. so after makan malam perut macam tak sedap laki i terus ajak pegi hospital batu pahat.. masuk je hospital n nurse buat check up rupanya takde leaking cuma keputihan je.. so i feel lega la kan dengan harapn boleh balik rumah tido bawah ketiakk suami.. hahaha.. rupanyaaaaa.. takk boleh.. nurse cek contraction guna ctg rupanya perut i mengeras 3 to ten.. bahaha.. so admit hospital kt labour room bahagian emergency utk dipantau.. doktor bgtaw takut fetal distress.. so 24 jam i dipantau n baby guna ctg.. malam tu jugak i kena injek dexa untuk matangkan paru-paru baby.. sakitnya ya Allah.. haihh bertabahlah demi baby.. so by next day contraction da kurang i dipindahlan ke wad prenatal utk dipantau again.. so after semua ok i dibenarkan balik.. total i check in hosp 3 days 2 night..

oke next on my 37weeks.. masuk hospital sebab sakit perut... pagi tu i dengan suami i sibuk masak untuk bawak ambeng ke surau.. nasib baik ada family mertua tolong.. kalau tak pengsan.. haha.. so malam tu doktor check bukaan baru 2cm and i dibenarkan balik.. ksian suami i that time.. bahaha...

then on 39 weeks i ada contraction perut mengeras and ada keluar lendir darah.. check in hospital doktor cek bukaan still 2cm tp i kena admit hospital.. perut mengeras 3 to 10 mnutes.. tapi tak sakit.. puas ketuk ketampi jalan pusing hospital untuk cepatkan bukaan tapi still sama.. mulanya doktor nak suruh i stay terus sampai i bersalin on next week.. ohh btw i ad gdm on control diet so memang kena delivery on due date la... tapi i tak nak.. so lama ok.. i menangis kat doktor n then mungkin kesian kat aku kot so i dapat balik.. bahaha..

then sampailah tarikh serah diri 24june sbb due i  25june.. pagi tu i memang da sakit sikit.. pukul 9 sampai hospital terus cek ctg baby.. then doktor cek bukaan da 5cm uols.. terus kelam kabut pegi labour room.. masuk labour room pukul 10 pagi pukul 11.54 pagi i selamat bersalin normal tapu with vacuum.. alhamdulillah suami dapat temankan dalam labour room tu..

and now alhamdulillah da 35days confinement.. another 9 days to go.. berpantang time memang krik krik.. bahaha.. ohh my baby alhmdulillah takda masalah apa2 just jaundice sikit aritu.. alhamdulillah senang dijaga.. menangis time nak susu dengan popo je.. malam jaga pun sebab lapar tu je.. alhamdulillah.. heree my baby boy mifzal imran bin sahruladli...


Monday, March 28, 2016

tanggungjawab

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 1:29 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaiku hai uolss..
sihat ke idok? iolss sihat alhmdulillah...

td pagi tetibe tgh scroll2 fb banyak pulak naik kt neewsfeed cerita psl tanggungjwb seorang suami.. since aku pun baru berkahwin tak smpai setahun, mungkin ape yg aku bakal tulis nant takut ad org pertikaikan , aku cuma nak ckp yg this just my 2cents... setiap org ad pendapat masing2 kan... terpulang pd kita utk terima atau tak..

1. makan minum isteri
since aku ni tak bekerja lagi, mmg makan minum aku mmg fully support by cik husband.. kitaorg masa awal2 kahwin lagi da bncg psl barang makanan & semua keperluan rumah dalam masa sebulan.. cik husband akan bagi duit sekian2 kat aku & aku akan uruskan segala perbelanjaan rumah termasuk brg basah dan kering.. every end of month kitaorg akan pegi supermarket n beli brg for 1 month siap2.. slalunya end of the month mmg akan ad duit balance dan duit tu kitaorg masuk dlm akaun bsama.. so klu sesak one day nant adelah backup plan.. aku mmg tiap2 weekdays masak kcuali weekend kdg masak kdg tak... hehe.. plus time pregnant ni kdg tak tntu masa klu larat masak la.. klu tak mmg kne beli lauk la.. kdg2 kesian jugak kt cik husband tp ape bleh buat mmg btul2 tak larat..

2. peralatan mandian
yg ni pun fully support by cik husband mcm shampoo, ubat gg, berus gg n sabun mandi.. mcm pencuci muka tu dsbbkan ak pkai pncuci muka ellianto jd mmg aku akn bli sndiri tp still gune duit cik husband.. dia mmg bg duit nafkah kat aku every month.. tp once aku da keje nant, brg2 kehendak aku ni biarlah aku beli sndiri n used my own money... sbb ni kehendak aku... cik husband bleh je blikan pncuci muka ape2 tp tu laa.. klu bkn isteri nk tlg suami sape lg nk tlg kan..

3. pakaian baru
cik shuben slalunya akan bg duit dan aku akn pilih bju sndiri yg aku nak.. slalu nya dia mmg tak akan msuk cmpur mlainkan ak yg tnye pndpt dia.. tp aku jrg bli baju.. sbb skrg tgh pegnen so nafsu tu kurg sikit.. lgpun perut tak beso sgt jd bleh je pkai bju yg ada.. n sama jugak when i have my own job my own money ak nk beli baju sendiri tanpa menyusahkan cik shuben..

4. rumah yg selesa
Allahu.. yg ni mmg sgt2 selesa.. aku masuk rumah ni tnggal cuci kaki je.. semua peralatan da complete.. bil2 rumah pun buat masa ni cik husband yg biayar.. tp aku da niat bil2 rumah nant once aku dh keje aku akn byar share2 dgn husband.. mklumlah hidup bsama jadi smua knelah sma2 bayar.. tak kan nk harap cik husband je.. jadi korg doakan lah aku cpt posting cpt dpt keje... ape2 pun thanks to my lovely husband sbb banyak sgt kesenangan yg diberi dlm hidup ni.. semoga kita kekal bahagia hingga syurga sna.. in sha Allah..

p/s : ayat skema sgtt.. hahahaha

Saturday, January 2, 2016

cerita 2015

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 9:47 AM
Reactions: 
0 comment Links to this post

 Assalamualaikum uolsss..
huiii lamee dah tak update hape2 kat blog ni kan.. 
almaklumlah penyakit m makin menjadi-jadi lately ni.. haha..
so sekarang dah masuk tahun 2016.. dah 2 hari kita meninggalkan tahun 2015.. azam 2015 korang tercapai takkk????

bagi aku tahun 2015 banyak meninggalkan kenangan suka duka.. tapi yang paling banyak konfirm laaaaaa yang suka.. hehe..
alhamdulillah azam 2015 dah tercapai, iaitu dapat konvo dengan jayanya dan yang paling penting sekali aku dah dapat suami.. oh yeahhh... hahaha.. oerr naw macam kau sorang je yang dapat kahwin.. hahahaha...  pedulik hape janji azam 2015 aku dah tercapai alhamdulillah syukur nikmat Allah...
banyak yang terjadi sepanjang tahun lepas.. mehh aku cerita satu-satu...


pada 12.12.2015 alhamdulillah selamat dah majlis resepsi kat rumah aku secara sederhana je.. yelah membazir kan amalan syaitooooonnn ni rajimmm... hahaha..  lagipun aku kan dah nikah masa bulan 7 aritu.. jadi yang ni buat syarat je lorrr.. majlisnya bln 12.. so da selamat laaa naik pelamin aku dengan suami aku..legaa rasenya.. 

so disebabkan aku tak upload gamba kat fb jadi aku upload la kat blog ni secara ekslusif.. eklusif la sangat.. hakkk tuihhh.. hahahaha...



tengkolok senget ye bang... hahaha...



geng-geng overshadow.. hahaha


bang napa tak letak bantal kt atas tangan.. ingat sembang kedai kopi ke... nape iols sorang je yang letak.. nampak sangat iolss gejoloh... sobsss..


gambar dengan family belah aku..


gambar dengan family belah suami aku...


cover peyutt sikit tu bang.. hahahaha


yang ni pulak majlis belah suami aku kat parit kemang senggarang..


dah tu je gambar masa majlis.. tak leh share bebanyakk dengan korang.. hehehe... lepas majlis je aku terus pergi tg malim sebab aritu masa konvo aku tak amik transkrip semua.. so ni baru nak pergi amik.. sehari sebelum pergi tu suami aku ajak pergi penang saje jalan-jalan sebelum naik sekolah.. katenya nk rehatkan minda.. aku iyakan aje.. jadi ni lah honeymoon kedua sebelum baby keluar.. hehe... masa hari yang patutnya kitaorang balik tu suami aku ajak pergi Hatyai Thailand.. dia kan suka buat kerja gila.. hahaha.. lagipun memang aku sentiasa bawak pasport pergi mana-mana.. memang sentiasa ad dalam beg jadi ape lagi.. aku on je... so kitaorang pergi hatyai balik hari je..

Johor -----> Tg Malim ------> Penang ------>  Bukit Kayu Hitam ------> Hatyai





lepas seminggu balik, family belah suami aku pulak konvoi road to utara...
puas berjalan aku cuti ni.. hahaha.. ni dah naik sekolah duduk diam-diam kat rumah.. kehkeh

Kuala Selangor ----> Teluk Intan ------> Batu Gajah -----> Ipoh ----> Kuala Kangsar ----->  Penang

                                     


last but not least... tahun 2015 ni jugak.. alhamdulillah aku disahkan pregnant.. alhamdulillah syukur nikmat Allah.. so sekarang menanti orang baru datang dalam keluarga.. mudah-mudahan semua selamat... aaaminnn..


                                                           


                                             

Wednesday, August 19, 2015

nikahh...

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 11:17 PM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum..

holla holli cikepam cikepum.. hai uolssss.... lama da aku tak menaip kat sini kenn.. dulu menaip single.. skrg da jd isteri orang.. ehhhh upsss... hahaha

alhamdulillah syukur nikmat Allah, 20.Julai.2015 , aku selamat dinikahkan dengan chenta hati iolss... hahaha.. aku nikah masa raya keempat.. orang lain sibuk beraya iols sibuk nak tawennn.. ohyeahhh... hahahah... majlis nikah dibuat secara kecil-kecilan je.. jemput saudara-saudara dekat je yang datang.. majlisnya lama lagi.. bulan 12.. mesti korang macam ehhh lambat lagi.. ehhh kenapa nikah cepat sgt... ewwwahhhhhh muluttt tuu.... nikah cepat kan baik... dapat mengelakkan maksiat.. gitteww... hehe..
 oklah sebelum aku cerita mengenai nikah day aku, marilah mendengar cerita kisah perkenalan aku dengan suami aku.. korang tak nak baca? lantokkk... kehkeh


aku mula-mula kenal dengan suami aku, sejak aku praktikal tahun lepas bulan 7.. suami aku cikgu kt sekolah tempat aku praktikal tu.. masa mula-mula masuk sek tu aku tak suka pun suami aku tu.. hahahah... yela mana tak nya.. dengan muka kerek nak mamp... pastu ajet2 hensem macam aoron aziz.. puihh... menyampah i.. (ampun syg sebab kutuk awak) hahaha... serius aku memang tak suka suami aku masa tu.. so masa berjalan sampailah ada satu event ni.. bulan 9.. aku as guru praktikal memanglah kena join segala mak nenek aktiviti sekolah tu.. bulan 9 tu aku ada program basikal kembara merdeka.. aku pernah update cerita tu kat entry-entry before ni.. pepandai lah korang cari.. ok start dari situ kitaorg berkawan & bertegur sapa.. tapi bukan dengan suami aku je, dengan geng2 dia jugak.. cikgu azhar, kak zawa, kak zalina aku jadi rapat.. mungkin sebab kitaorg sekepala.. ntahlah.. hahahah.. pastu tak lama tu, aku dapat tahu yg suami aku baru bercerai masa tu dari mulut suami aku sendiri.. masa tu ntah kenapa aku rasa kesian sangat.. tapi yelah aku kan cikgu praktikal.. so aku just dengar2 gitu je.. malas nak amik port sangat..


#gambar kenangan basikal 2014.. ihiks


kitaorang start jadi rapat end of october.. masa tu aku nak habis praktikal dah.. 
pernah sekali minggu akhir akuu praktikal, kitaorg keluar makan malam dengan geng praktikal aku lagi sorang, farhana.. keluar bertiga... 
esoknya suami aku hantar aku pergi airport senai sebab aku kan pergi sabah lone ranger... 
jadi takde orang menghantar.. mungkin masa tu suami aku kesian kat aku kan, tu yang dia offer hantar aku pergi airport.. hikhik.. 



so dipendekkan cerita, minggu tu juga aku putus tunang atas sebab-sebab yang dirahsiakan.. aku beranggapan dah tiada jodoh antara kitaorg.. masa tu aku frust jugakk.. 
time tengah sedih tu lah suami aku ni datang dalam hidup aku.. bagi semangat bagai..
kat situ mula terbitnya rasa kasih sayang smua.. yela suami aku pun masa tu pun tgh patah hati.. jadi kami sama2 tgh sedih... then sama2 motivate antara satu sama lain..
dipendekkan cerita lagi, end of disember suami aku datang rumah jumpa parents aku untuk meminta izin berkawan dengan aku.. alhamdulillah keluarga aku menerima baik suami aku... then, early january this year suami aku dtg lagi rumah family aku membawa family dia.. atas alasan untuk berkenalan tapi akhirnya kami ditunangkan secara tidak rasmi.. peh ayat aku skema betol... hahahahah... dan selepas tu alhmdulillah  parents aku dengan parents suami aku setuju untuk bernikah awal pada hari raya dan bersanding pada bulan 12 sebab nak menunggu adik suami aku balik dari jepun.. fuhhhhh panjang gila aku taip,.. penat makkk noksss... 

dahh jum tengok gamba.. ihiks










Wednesday, July 1, 2015

holiday trip-melaka

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 5:32 AM
Reactions: 
0 comment Links to this post
assalamualaikum.. haii chuolsss... sihat ke idok?
 tgok tu.. time ade semangat nak hupdate blog kemain berjela-jela nak hupdate...
 takpe biar hilang sikit rindu korang kt iols... hahaha.. ajet2 macam ada pembaca jee.. hahaha..

okelah aku nak cerita tentang cuti masa hari pekerja aritu.. 1 May 2015.. aku dengan family aku pergi bercuti ke Melaka.. idok ler jauhh sgt.. sekangkang kera je.. aku daari Tg Malim mase tu balik ke benut hari khamis.. hari jumaatnya bertolak ke Melaka.. aku balik pun sbb parents aku suruh drive kereta.. nebes ni.. bkn tak biasa drive.. eh tapi mmg tak biasa drive lalu jalan kg + banyak kereta.. so nak tak nak.. aku lenjan je laaa.. nasib selamat sampai.. hahahah.. oh ye aku lalu jalan kampung sbb cuti hari pekerja mmg konfemmmmm banyak kereta kt highway...

so perjalanan start pukul 7.00 pagi dengan alasan baba nak sarap dekat Muar.. yelah alasan diterima.. so dalam pkul 9.00 gitu da smpai muar sarap mee bandung legend.. then before kul 12 tghari da smpai melaka.. so aku & family dpt check in awal.. that time kitaorg tempah 6 bilik... sesampai je masing2 lapor apelagi terjah la blik parents aku.. sbb mak ak buanyakkk bawak bekal..  standard mak2 time cuti mesti bawak bekal ye dokkk.. ke mak aku je cenggitu.. hahaha.. ptg n malam tu tak wat ape just round2 kt uptown bawah tu cuci mata.. ohh that time ktaorg stay kt hotel sri costa.. so mmg dekat bebenor la dengan dahtaran pahlawan..

so esoknya after sarapan reramai kat bawah, weolss keluar naik beca with family smpai waktu zohor.. that time round kt area afamosa bagai semua tu laa.. pastu ptg tu turun balik sbb bli some souvenier utk org2 tersayang kt johor.. ihikss.. gedik bebenor aku rasa.. hahahahah...

esok after sarapan n golek2 atas katil kitaorg terus chceout... n terus pergi mitc sbb nk per big bad wolf dgn bli beg sandang.. sbb kbetulan mse tu ad offer brg2 sukan.. ape lagii rembat lerrr beg satu.. beg adidas iols da nk jahanam.. mklumlah da 4 tahun iols lenjan beg tu.. huhu.. alhmdulillah ptg tu kul 4 selamat sampai benut.. sampai je trus pecut g rumah someone sbb ad bbq.. after maghrib baru balik.. ihiks...










 

its all about me Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting