Thursday, July 28, 2016

pengalaman bersalin...

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 1:26 PM
Reactions: 
assalamualaikum!
haii uolss.. i missss my blog.. its has been a long long long time ago i didnt write anything here.. hahaha.. da bersarang blog ni.. setahun up entry only 3 or 4.. up entry time awal tahun, tengah tahun and end year.. nampak naww sibukk.. ape yg sibuknya pun ntahh.. kihkih gelak sopan..

ohh btw before ni kan i ada cakap yang i pregnant and now alhamdulillah dah selamat melahirkan baby boy on 24june yang lepas.. i nak cerita pengalaman bersalin so that after twenty year kalau i lupa i boleh baca balik blog i.. hahaha..

pengalaman pregnant for first time ni memang agak kekok sikit.. yelah i tak ada pengalaman langsung yeaa even jaga anak buah pun tak pernah.. hhhmm.. i masuk hospital fourth time ok.. ahaha.. memang untill now kena jadi bahan gelak laki i je.. yelah i mana tahu sakit contraction tu macamana.. i takut terbersalin je without sakit2.. manalah taw kan.. bahaha..

ok first time masuk hospital masa 35weeks.. i masuk hosp haritu sebab takut ada leaking ketuban sebab i rasa macam ada keluar something but not sure keputihan or ketuban.. tapi on that time memang ada sakit sikit kat perut start dari tengahari.. tapi sebab sakit nya tak kerap so i biar je la.. so after makan malam perut macam tak sedap laki i terus ajak pegi hospital batu pahat.. masuk je hospital n nurse buat check up rupanya takde leaking cuma keputihan je.. so i feel lega la kan dengan harapn boleh balik rumah tido bawah ketiakk suami.. hahaha.. rupanyaaaaa.. takk boleh.. nurse cek contraction guna ctg rupanya perut i mengeras 3 to ten.. bahaha.. so admit hospital kt labour room bahagian emergency utk dipantau.. doktor bgtaw takut fetal distress.. so 24 jam i dipantau n baby guna ctg.. malam tu jugak i kena injek dexa untuk matangkan paru-paru baby.. sakitnya ya Allah.. haihh bertabahlah demi baby.. so by next day contraction da kurang i dipindahlan ke wad prenatal utk dipantau again.. so after semua ok i dibenarkan balik.. total i check in hosp 3 days 2 night..

oke next on my 37weeks.. masuk hospital sebab sakit perut... pagi tu i dengan suami i sibuk masak untuk bawak ambeng ke surau.. nasib baik ada family mertua tolong.. kalau tak pengsan.. haha.. so malam tu doktor check bukaan baru 2cm and i dibenarkan balik.. ksian suami i that time.. bahaha...

then on 39 weeks i ada contraction perut mengeras and ada keluar lendir darah.. check in hospital doktor cek bukaan still 2cm tp i kena admit hospital.. perut mengeras 3 to 10 mnutes.. tapi tak sakit.. puas ketuk ketampi jalan pusing hospital untuk cepatkan bukaan tapi still sama.. mulanya doktor nak suruh i stay terus sampai i bersalin on next week.. ohh btw i ad gdm on control diet so memang kena delivery on due date la... tapi i tak nak.. so lama ok.. i menangis kat doktor n then mungkin kesian kat aku kot so i dapat balik.. bahaha..

then sampailah tarikh serah diri 24june sbb due i  25june.. pagi tu i memang da sakit sikit.. pukul 9 sampai hospital terus cek ctg baby.. then doktor cek bukaan da 5cm uols.. terus kelam kabut pegi labour room.. masuk labour room pukul 10 pagi pukul 11.54 pagi i selamat bersalin normal tapu with vacuum.. alhamdulillah suami dapat temankan dalam labour room tu..

and now alhamdulillah da 35days confinement.. another 9 days to go.. berpantang time memang krik krik.. bahaha.. ohh my baby alhmdulillah takda masalah apa2 just jaundice sikit aritu.. alhamdulillah senang dijaga.. menangis time nak susu dengan popo je.. malam jaga pun sebab lapar tu je.. alhamdulillah.. heree my baby boy mifzal imran bin sahruladli...


0 comment on "pengalaman bersalin..."

 

its all about me Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting