Monday, March 28, 2016

tanggungjawab

Posted by Nurul Hidayah Hashim at 1:29 PM
Reactions: 
assalamualaiku hai uolss..
sihat ke idok? iolss sihat alhmdulillah...

td pagi tetibe tgh scroll2 fb banyak pulak naik kt neewsfeed cerita psl tanggungjwb seorang suami.. since aku pun baru berkahwin tak smpai setahun, mungkin ape yg aku bakal tulis nant takut ad org pertikaikan , aku cuma nak ckp yg this just my 2cents... setiap org ad pendapat masing2 kan... terpulang pd kita utk terima atau tak..

1. makan minum isteri
since aku ni tak bekerja lagi, mmg makan minum aku mmg fully support by cik husband.. kitaorg masa awal2 kahwin lagi da bncg psl barang makanan & semua keperluan rumah dalam masa sebulan.. cik husband akan bagi duit sekian2 kat aku & aku akan uruskan segala perbelanjaan rumah termasuk brg basah dan kering.. every end of month kitaorg akan pegi supermarket n beli brg for 1 month siap2.. slalunya end of the month mmg akan ad duit balance dan duit tu kitaorg masuk dlm akaun bsama.. so klu sesak one day nant adelah backup plan.. aku mmg tiap2 weekdays masak kcuali weekend kdg masak kdg tak... hehe.. plus time pregnant ni kdg tak tntu masa klu larat masak la.. klu tak mmg kne beli lauk la.. kdg2 kesian jugak kt cik husband tp ape bleh buat mmg btul2 tak larat..

2. peralatan mandian
yg ni pun fully support by cik husband mcm shampoo, ubat gg, berus gg n sabun mandi.. mcm pencuci muka tu dsbbkan ak pkai pncuci muka ellianto jd mmg aku akn bli sndiri tp still gune duit cik husband.. dia mmg bg duit nafkah kat aku every month.. tp once aku da keje nant, brg2 kehendak aku ni biarlah aku beli sndiri n used my own money... sbb ni kehendak aku... cik husband bleh je blikan pncuci muka ape2 tp tu laa.. klu bkn isteri nk tlg suami sape lg nk tlg kan..

3. pakaian baru
cik shuben slalunya akan bg duit dan aku akn pilih bju sndiri yg aku nak.. slalu nya dia mmg tak akan msuk cmpur mlainkan ak yg tnye pndpt dia.. tp aku jrg bli baju.. sbb skrg tgh pegnen so nafsu tu kurg sikit.. lgpun perut tak beso sgt jd bleh je pkai bju yg ada.. n sama jugak when i have my own job my own money ak nk beli baju sendiri tanpa menyusahkan cik shuben..

4. rumah yg selesa
Allahu.. yg ni mmg sgt2 selesa.. aku masuk rumah ni tnggal cuci kaki je.. semua peralatan da complete.. bil2 rumah pun buat masa ni cik husband yg biayar.. tp aku da niat bil2 rumah nant once aku dh keje aku akn byar share2 dgn husband.. mklumlah hidup bsama jadi smua knelah sma2 bayar.. tak kan nk harap cik husband je.. jadi korg doakan lah aku cpt posting cpt dpt keje... ape2 pun thanks to my lovely husband sbb banyak sgt kesenangan yg diberi dlm hidup ni.. semoga kita kekal bahagia hingga syurga sna.. in sha Allah..

p/s : ayat skema sgtt.. hahahaha

0 comment on "tanggungjawab"

 

its all about me Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting